TOV Gagnan heeft een groot aantal enthousiaste instructeurs in huis die het mogelijk maken om alle opleidingen en vrijwel alle specialisaties die het NOB aanbiedt te volgen.
Hieronder een korte uitleg van de verschillende NOB opleidingen.
1* Duiker / Open Water Diver
Duiken is niet moeilijk!
Maar zoals bij elke sport zijn er altijd een paar dingen die je moet weten en oefenen. De 1*-duikopleiding is de eerste stap op weg naar een boeiende hobby, want je duikersleven begint pas echt als je zelfstandig en veilig kan duiken. Je maakt geen decompressieduiken en duikt niet in getijdenwater.
Voordat je het 1*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal vijf oefen duiken hebben gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.
Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-duiker moet je:
- lid zijn van de NOB (dat wordt je automatisch als TOV Gagnan lid);
- Minimaal 14 jaar zijn
- De NOB heeft stelt een medische keuring voor de duiksport verplicht. Tot aan de eerste buitenwaterduik is een eigen medische verklaring en vrijwaring voldoende.
Bevoegdheid
- Met je gebrevetteerde buddy mag je duiken in niet stromend water tot een diepte van 20 meter, maar geen decompressieduiken.
- De 1*-duiker wordt in de Engelse aangeduid als Open Water Diver en wordt overal ter wereld erkend.
Vervolgopleiding:
De 1*-duiker kan zich verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding en/óf door het volgen van specialisaties:
- Droogpakduiken
- Nitroxduiken basis
- Onderwaterbiologie Nederland
- Onderwaterfotografie
- Onderwater oriëntatie
- Reanimatie
2* Duiker / Advanced Open Water Diver
Er gaat een wereld voor je open!
Als sportduiker heb je heel veel mogelijkheden om plezier aan je hobby te beleven. Je kunt duiken in getijdenwater, na zonsondergang vissen bewonderen die je overdag niet ziet, het leven onder water herkennen en meer vaardigheden opdoen in het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties. Je verbreedt in deze opleiding je horizon.
In de 2*-duikeropleiding doe je ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden, onder meer nachtduiken en duiken in getijdenwater. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duik gerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren? Als 2*-duiker duik je binnen de nultijden.
Voordat je je 2*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je in totaal minimaal 20 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleiding tellen hierbij mee, net als je duiken in het kader van de opleiding.
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 2*-duiker moet je:
– lid zijn van de NOB (Hadden we al verteld dat je dat automatisch bent als TOV Gagnan lid?);
– minimaal 15 jaar zijn;
– een geldige medische keuring voor de duiksport hebben;
– een 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig Open Water brevet hebben.
De 2*-duiker heet in het Engels “Advanced Open Water Diver“. Dit is de internationale benaming, waarmee je overal ter wereld terecht kan.
Vervolgopleiding:
De 2*-duiker kan zich verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 3*-duikopleiding en/óf door het volgen van specialisaties:
- IJsduiken
- Wrakduiken
- Onderwaterbiologie Wereldwijd
- Volgelaatsmasker
- Zoeken en Bergen
- Driftduiken
- Onderwaterfotografie Gevorderd
- Driftduiken
3* Duiker / Dive Master
Nog meer diepgang!
Je duikt nu alweer een tijdje en je merkt dat het je steeds meer gaat boeien. De 3*-duikopleiding is een verdieping: de puntjes worden op de i gezet en de achtergronden worden verduidelijkt. Je wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’. Je leert in het onderdeel Redden hoe je moet reageren bij een duikongeval. Ook leer je hoe je duikers in opleiding kan begeleiden door duiktechnieken met hen te oefenen. Tenslotte worden je recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden. Ook de 3*-duiker duikt binnen de nultijden. Voordat het 3*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet je in totaal minimaal 60 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleidingen tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van je opleiding.
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 3*-duiker moet je:
– lid zijn van Gagnan en dus automatisch van de NOB;
– minimaal 18 jaar zijn;
– medische goedgekeurd zijn voor de duiksport;
– beschikken over het NOB/CMAS 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig Advanced Open Water brevet.
De 3*-duiker heet in de Engels Divemaster.
Vervolgopleiding:
Als 3*-duiker sta je voor de keuze of je je verder gaat specialiseren in het duiken en/óf je kiest voor de instructie kant: de opleiding tot het duikbegeleidersberevet en 2* instructeur. Je kunt het natuurlijk ook allebei doen.
De 3*-duiker kan kiezen uit alle specialisaties, inclusief:
- Decompressie duiken,
- Nitrox Gevorderd,
- Grotduiktechnieken in open water.
4* Duiker / Master Scuba Diver
Voor het 4*-duikbrevet is geen aparte opleiding. Het is een verzameling van specialisaties en duikervaring. Dit brevet kun je aanvragen zodra:
- er 250 duiken geregistreerd staan. Hiervoor kun je de brevetverklaring “250 gelogde duiken” downloaden op de NOB site. Deze moet je laten aftekenen door een 2* Instructeur of Instructeur-trainer.
- Verder moet je minimaal een 3*- NOB duikbrevet of Divemaster brevet hebben en zes NOB- specialisaties hebben gevolgd. Deze moeten alle zijn geregistreerd bij de NOB.
Het 4*-duikbrevet is bedoeld voor duikers die zich in hun hobby willen verdiepen.
De 4* NOB/CMAS duiker heet in de Engels Master Scuba Diver en is internationaal erkend.
Ook enthousiast geraakt door alle mogelijkheden binnen het duiken? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.